Nieuwe regels voor huisbezoeken

Met het nieuwe MB van 6 februari 2021 kreeg de vastgoedsector de mogelijkheid om een sectorprotocol uit te werken voor plaatsbezoeken in de vastgoedsector. Dit sectorprotocol, dat werd opgesteld door de sectorfederaties CIB Vlaanderen, Federia en BIV, werd op 11 februari 2021 gepubliceerd.

Tot voor kort kon een bezichtiging of huisbezoek door een kandidaat-koper of -huurder enkel nog maar plaatsvinden wanneer op dat ogenblik niemand anders in het pand aanwezig was en dus ook niet de vastgoedmakelaar, de verhuurder, de verkoper of de bewoners (zie onze bijdrage van 20/11).

Het sectorprotocol versoepelt deze maatregel vanaf 13 februari 2021 (inwerkingtreding MB 06/02/2021) in die zin dat bij een bezichtiging of huisbezoek voortaan maximaal drie volwassenen aanwezig mogen zijn. De vastgoedmakelaar en de bewoners worden hier niet bijgerekend. Voor de organisatie van een bezichtiging of huisbezoek wordt gewerkt met afspraken.

Naast de intussen alom gekende corona-maatregelen van de mondmaskerplicht, social distance en regelmatig ontsmetten van de handen, worden nog bijkomende voorwaarden opgenomen in het sectorprotocol. Zo zal het pand onder andere voldoende verlucht moeten worden tijdens het bezoek en tussen bezoeken door en dienen deurklinken, kastdeuren, trapleuningen en dergelijke ontsmet te worden.

Ook voor de kandidaat-koper en -huurder worden richtlijnen voorafgaand een bezichtiging of huisbezoek opgenomen in het sectorprotocol. Enkele van deze richtlijnen zijn onder meer een afspraak maken, het respecteren van het toegewezen tijdslot en de afspraak afzeggen in geval van ziekteverschijnselen.

Indien U hierover nog vragen heeft, staan wij uiteraard graag te Uwer beschikking.

Over de auteur

We are an outstanding law firm elit nec, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar voluptate velit esse cillum.

contact info

Adres

Antonissen Advocaten
Schermersstraat 30
B-2000 Antwerpen

Telefoon
+32 3 303 39 00
E-mail
Scroll naar boven